طی چند شماره گذشته در این ستون به مواردی که آگاهی از آنها برای داوطلبان آزمون سراسری لازم میآید، پرداختیم. در این شماره میخواهیم با یادآوری آخرین نکات لازم درباره انتخاب رشته آزمون سراسری این بحث را به پایان بریم؛ به همین خاطر، این نکات را در ذیل میآوریم و توضیحاتی راجع به هر یک از آنها به منظور راهنمایی داوطلبان بیان میکنیم:
1- بهتر است که هر داوطلب در واپسین مهلت تعیین شده برای انتخاب رشته، اگر تاکنون اقدام به انجام این کار نکرده است، با دوری از هر گونه هیجان و همینطور پرهیز از جوّ غالب جامعه و سفارش و توصیه افراد ناآگاه، با توجه به اطلاعیههای سازمان سنجش، دفترچه راهنمای انتخاب رشته اینترنتی آزمون سراسری (شماره 2) و با شناختی که از علایق خویش نسبت به رشتههای تحصیلی دانشگاهی دارد، به جست و جوی رشته یا رشتههایی که مطلوب اوست بپردازد.
2- با توجه به آنکه انتخاب رشته، انتخاب مسیر زندگی آینده است، باید روی این نکته تاکید کنیم که استعداد هر شخص الزاماً به معنای داشتن توانایی آن شخص در انجام آنچه در فراگیری آن مستعد است، نیست و به صرف داشتن استعداد برای تحصیل در هر رشته، نمیتوان آن رشته را انتخاب نمود؛ زیرا تواناییهای شغلی مرتبط با هر رشته تحصیلی به نیرویی فراتر از استعدادهای شخص برمیگردد و خود این نیرو که برای پیشبرد اهداف شغلی لازم میآید، در هر کسی مهیا نیست .
3- هر چند فرصت زیادی تا پایان مهلت انتخاب رشته آزمون سراسری سال جاری (حتی در صورت تمدید یکی دو روزه) باقی نمانده است، اما با این حال لازم است که داوطلب نسبت به شناخت صحیح و واقعبینانه از رشتههای دانشگاهی مرتبط با گروه یا گروههای آزمایشی آزمون سراسری که در آن شرکت کرده است، اقدام نماید تا ضمن کسب آگاهیهای لازم و اطلاعات کافی در زمینه رشتههای موردنظر، با آمادگی کامل اقدام به انتخاب رشتههای تحصیلی نماید.
4- با توجه به این فرصت اندک، در صورتی که داوطلب تاکنون اقدام به آشنایی با رشتههای تحصیلی نکرده است، میتواند با مراجعه به سایت اطلاعرسانی دانشگاههای کشور، دانشجویان، استادان، فارغالتحصیلان یا شاغلان هر رشته، اعضای خانواده، مشاوران تحصیلی و دبیران آموزش و پرورش، سلسله مطالب مندرج در هفتهنامه پیکسنجش (بخصوص شمارههای اخیر) و ویژهنامه پیکسنجش در زمینه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1393 (که در روز دوشنبه 13 مردادماه منتشر شده و همچنان در اکثر کیوسکهای مطبوعاتی در سراسر کشور قابل تهیه است)، و ... همراه با جمعبندی مشاورههایی که از این راه در زمینه انتخاب رشته تحصیلی به دست میآورد، اقدام به انجام این کار نماید.
5- مطالعه دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی و همینطور اطلاعیههای مهمی که سازمان سنجش راجع به آخرین اصلاحات مربوط به کد رشته محلهای تحصیلی در سایت سازمان و پیکسنجش منتشر نموده است یا مینماید، از حساسیت و اهمیت بالایی در مساله انتخاب رشته تحصیلی حکایت میکند که داوطلبان میبایست به آن توجه داشته باشند و بدون اشراف و آگاهی به مجموعه این اطلاعیهها و مفاد آنها هرگز اقدام به انتخاب رشته نکنند؛ زیرا چه بسا مواردی از حذف یا اضافه شدن رشتهها در این اطلاعیهها به انتخابهای آنها مرتبط باشد و داوطلبان با عدم مطالعه این اطلاعیهها و اشراف روی آنها از مواردی که در آن موارد ذینفع هستند محروم شوند.
6- داوطلبان میبایست توجه داشته باشند که انتخاب رشته تنها برای یک بار امکانپذیر است و درخواست تغییر یا افزایش رشتههای انتخابی، بعد از ثبت و تایید اطلاعات انتخاب رشتههای تحصیلی، به هیچ وجه ممکن نیست؛ پس میبایست در پر کردن فرم انتخاب رشته که به صورت اینترنتی انجام میگیرد، نهایت دقت لازم را داشته باشند.
7- انتخاب رشته فقط باید از گروه یا گروههای آزمایشی که داوطلبان امتحان داده و براساس کارنامه، مجاز به انتخاب رشته شدهاند انجام شود؛ به دیگر سخن، انتخاب رشتههای تحصیلی مربوط به سایر گروههای آزمایشی باطل است.
8- داوطلبانی که به عنوان پذیرفته شده نهایی دورههای روزانه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی آزمون سراسری سال 1393 معرفی شوند، حتی در صورت عدم ثبتنام یا انصراف از تحصیل، به هیچ وجه مجاز به ثبتنام و شرکت در آزمون سراسری سال 1393 نخواهند بود.
9- داوطلبان میبایست با در نظر داشتن شرایط خانوادگی و شخصی خود و محدودیتهایی که برای آنها وجود دارد، نسبت به انتخاب احتمالی رشتههای تحصیلی دانشگاههایی که در شهرستان یا استان محل اقامت آنها واقع نیست، اقدام نمایند.
10- داوطلبان میبایست در زمان انتخاب رشته به شرایط خاص هر دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی (امکانات، خوابگاه، غذاخوری، دوری از محل اقامت و ...) و نیز توضیحات مندرج در ستون «ملاحظات» مقابل هر یک از رشتهها که در دفترچه راهنمای انتخاب رشته (دفترچه شماره 2) آمده است توجه کرده و بر این اساس انتخاب رشته نمایند.
11- داوطلبان به این نکته مهم توجه داشته باشند که تغییر رشته از یک رشته به رشته دیگر یا انتقال از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر اگر چه دارای آییننامه مربوط به خود است و از سوی گروههای آموزشی و دانشگاههای مبدا و مقصد انجام میگیرد، اما کاری تقریباً دشوار است و دانشگاهها اختیار ردّ یا قبول هر درخواستی در این مورد را دارند؛ ضمناً تغییر رشته یا انتقال از دورههای شبانه، پیامنور، نیمهحضوری و مؤسسات غیرانتفاعی به دورههای روزانه، ممنوع است؛ پس هنگام انتخاب رشتههای تحصیلی و همچنین دانشگاههای مختلف این نکات را حتماً در نظر داشته باشید.
12- تکرار کد رشتهها در فرم انتخاب رشتههای تحصیلی، شانس قبولی داوطلبان را در کد رشته انتخابی تکراری، تغییر نمیدهد؛ همچنین اولویت انتخاب رشته، بستگی به علاقه داوطلب دارد و درج کد رشتهای در اولویت اول یا آخر، شانس قبولی در آن رشته را کم یا زیاد نمیکند.
13- داوطلبان میبایست توجه داشته باشند که در انتخاب رشتههای تحصیلی دارای شرایط خاص (بورسیهها)، ضوابط مربوط به آنها را در نظر بگیرند و در صورتی که جزو معرفیشدگان این رشتهها قرار گرفتهاند، کد این رشتهها را با اولویتهای ذکر شده در دفترچه راهنمای انتخاب رشته (دفترچه شماره 2) انتخاب نمایند.
14- آن دسته از داوطلبانی که در آزمون سراسری سال 1393 ثبتنام کرده اما مجاز به انتخاب رشته نشده یا غایب جلسه آزمون بودهاند و همینطور داوطلبانی که اصلاً در آزمون سراسری سال جاری ثبتنام نکردهاند، میتوانند منحصراً متقاضی رشتههایی شوند که پذیرش برای آنها با سوابق تحصیلی صورت میگیرد.
15- داوطلبان میبایست پیش از ورود به سیستم انتخاب رشته اینترنتی، فرم پیشنویس آن را به طور دقیق تکمیل کرده و پس از انجام این کار، مجدداً برای اطمینان از درستی اطلاعات درج شده در این فرم، آن را بازبینی نمایند و سپس اقدام به انتخاب رشته نمایند.
16- لازم است که داوطلبان پس از وارد شدن به سیستم انتخاب رشته و مشخص کردن وضعیت سهمیه خود در آزمون سراسری سال جاری، نسبت به تایید و در صورت لزوم تصحیح اطلاعات اعلام شده از سوی سازمان سنجش اقدام نمایند.
17- هر داوطلب مجاز به انتخاب رشته میتواند حداکثر 150 کد رشته محل را در فرم انتخاب رشته اینترنتی وارد نماید. داوطلب پس از انجام این کار میبایست اقدام به بررسی کد رشتههای وارد شده نماید و سپس اطلاعات دریافت شده را که از سوی سیستم به او نمایش داده میشود به منظور صحت اطلاعات ارسالی تایید نماید.
18- داوطلب در فرآیند انتخاب رشته ممکن است با اخطارهایی که از سوی سیستم به وی داده میشود، مواجه شود که لازم است وی ضمن توجه به این اخطارها، نسبت به برطرف کردن خطاهایی که موجب بروز این اخطارها شده است، اقدام نماید.
19- پس از تایید اطلاعات انتخاب رشته انجام شده از سوی داوطلب، هیچگونه تغییری در کد رشتههای انتخابی داوطلب امکانپذیر نخواهد بود و پس از آن، اطلاعات داوطلب ثبت شده و رسید 15 کاراکتری برای وی صادر میشود که میبایست داوطلب از فرم انتخاب رشته خود که در بالای آن، شماره پرونده و کد رهگیری درج شده است، پرینت گرفته و آن را نزد خود نگه دارد.
به امید موفقیت همه داوطلبان