بیش از ده روز از برگزاری آزمون سراسری سال 93 نمیگذرد و اکثر داوطلبان شرکت کننده در این آزمون در انتظار اعلام نتایج اولیه آن که معمولاً در اواسط مردادماه اعلام میشود به سر میبرند. با توجه به شرایط زمانی و فرصتهای باقیمانده تا اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری سال 1393 و مهلتی که پس از آن از سوی سازمان سنجش به داوطلبان واجد شرایط برای انتخاب رشتههای تحصیلی در گروههای آزمایشی پنجگانه این آزمون داده میشود، بر آن شدیم که ستون «یادداشت هفته» این چهار یا پنج شماره پیشِ رو تا زمان اعلام نتایج اولیه و مهلت انتخاب رشته را به موضوعاتی در ارتباط با آشنایی با علایق تحصیلی خود، آشنایی با استعدادها و تواناییهای خود، آشنایی با «دانشگاه» و «آموزش عالی» و هدف از ورود در آن، و آشنایی با رشتههای تحصیلی اختصاص داده و در فرصتهای بعدی که مقارن مهلت انتخاب رشته خواهد بود راجع به تکمیل فرم انتخاب رشتههای تحصیلی که به صورت اینترنتی است با شما در این ستون سخن بگوییم.
آشنایی با علایق تحصیلی
اجازه بدهید که در همین ابتدای بحث و طرح موضوع، گفتارمان را با حدیثی مشهور از یکی از معصومان(ع) که چندان بیارتباط با عنوان «یادداشت» ما در این شماره نشریه نیست آغاز کرده و سخنمان را بدان متبرک نماییم. از معصوم(ع) روایت شده است: «من عرف نفسه فقد عرف ربّه» (هر کس خود را شناخت، تحقیقاً خدای خویش را شناخته است). این حدیث و دهها و بلکه صدها حدیث شریف از این دست که در اهمیت شناخت از خود و خودشناسی آمده است، تنها به کار سامان دادن آخرت انسانها نمیآید و از آنجایی که خداوند عالمیان، حکیم است و هیچ عمل او نمیتواند بدون حکمت باشد، انسان را نیز بنا بر این حکمت بالغه خویش که در آفرینش تمام موجودات اعم از جمادات و نباتات و جانداران از جمله انسان جاری است، در بردارنده مجموعهای از استعدادهای بیکران خود که از یک انسان به انسان دیگر متفاوت است، آفریده است که میتواند در چگونگی مواجه شدن آدمیان با امور دنیویشان و رفع امور آنها بسیار اثربخش باشد.
با این مقدمه کوتاه میخواهیم عنوان کنیم که نخستین گام در انتخاب رشته تحصیلی برای هر فرد، شناخت و آشنایی فرد از خود و علایق تحصیلی واقعی خویش است. البته در همین جا باید متذکر شویم که این شناخت و آشنایی فرد از خود، تنها به علایق تحصیلی او برنمیگردد؛ بلکه از آنجایی که آدمی با توجه به ادراکات حسّی و عقلی خود در مواجهه با هر چیز که برای ادامه زندگیاش لازم میآید، دست به انتخاب میزند، ناگزیر از درک این شناخت و آشنایی با علایق خود در تمام امور مربوط به زندگی فردیاش میباشد؛ منتها در انجام برخی از امور مانند: انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب همسر و شریک زندگی، انتخاب دوستان مناسب و ... نوعاً این «شناخت»ها رنگ و بویی دیگر مییابند و در مقایسه با شناختی که انسان از علایقش راجع به غذاها، میوهها، تفریحات و ... دارد از اهمیت بمراتب بیشتری برخوردار میشوند؛ زیرا در شناختی که او میخواهد راجع به انتخاب رشته تحصیلی یا دوستان یا همسر و شریک مناسب برای زندگی مشترک پیدا کند، هر چه درجه این آشنایی و شناخت راجع به گزینش بهترین گزینهها در موارد پیشگفته، بیشتر و عمیقتر باشد، آدمی از موفقیت مطلوبتری در زندگی آیندهاش برخوردار خواهد شد و در چنین مواردی کمتر دچار شکستهای احتمالی خواهد شد.
به همین خاطر، بهتر آن است که هر داوطلب کنکور، در این روزهای باقیمانده تا زمان اعلام نتایج اولیه و مهلت انتخاب رشته آزمون سراسری امسال، با دوری از هر گونه هیجان (که نوعاً لازمه سنین جوانی است) و همینطور پرهیز از جوّ غالب جامعه و سفارش و توصیه افراد ناآگاه، در خلوتی که برای خود فراهم میسازد به درون خود رجوع کند و با شناختی که از علایق قلبی خویش دارد و همچنین شناخت استعدادهای درونی که در وجود او چون گنجی پنهان نهفته است، به جست و جوی علایق درونی خود نسبت به رشتههای دانشگاهی که مطلوب نظر اوست بپردازد. مطمیناً پیش از آشنایی داوطلب با رشتههای مختلف تحصیلی و پرداختن وی به این موضوع که کدام یک از این رشتهها زودتر او را به جریان زندگی مرفه و آسوده متصل میسازند، و همینطور پیش از آشنایی او با استعدادها و تواناییهای خود که بحث ما در ستون «یادداشت هفته» شماره بعد خواهد بود، پرداختن عمیق به علایق تحصیلی از سوی فرد داوطلب، میتواند او را در آشنایی با مراحل بعد یاری نماید.
در شماره آینده، ادامه مطلب را با همدیگر پی خواهیم گرفت.
موفق باشید