از همان روز اولی که صفحه «با کنکوریهای 93» را آغاز کردیم، گفتیم که حتماً دفترچهای را برای یادداشت کردن نکات مهم فراهم کنید؛ دفترچهای که در آن علاوه بر نکات مهم، مطالبی را که از خاطر میبرید و نیاز به تکرار بسیار دارد، بنویسید یا تستهای خیلی مهم و نکته دار را در آن یادداشت کنید.
بعد از امتحانات پایان ترم، زمان مطالعه همین دفترچه است؛ میتوانید به دفعات این دفترچه یا شاید دفاتر را مطالعه کنید تا ملکه ذهنتان شود؛ حتی میتوانید بعد از مطالعه نکات مهم هر درس به سراغ تستهای مرتبط با آن درس بروید تا ببینید که آیا میتوانید نکتههای مورد نظر را در آنها بیابید و پاسخگوی تستها باشید.
فریب نخورید
میدانیم که در این باره بسیار گفتهایم، اما باور کنید که این مساله اهمیت بسزایی دارد؛ اینکه شما زمان و هزینه خود را به دست عدهای سودجو نسپارید و مجذوب عنوانها و تبلیغات خوش آب رنگ آنها نشوید. این روزها مؤسسات به ظاهر علمی و آموزشی و برخی از مدرسانی که با تبلیغات مشهور شدهاند، به سراغ دو گروه از داوطلبان میروند: یک دسته افرادی که تاکنون کوتاهی کردهاند و اکنون میخواهند یکشبه ره صد ساله را بپیمایند، و گروه دیگر، داوطلبانی که کوشا و درس خوان بودهاند، اما میخواهند صد در صد مطمین شوند که در رشته و دانشگاه مورد نظرشان پذیرفته خواهند شد.
اکنون نوبت تبلیغات آنهاست که بگویند به کمک جزوات، سی دی ها یا مدرسان ما به صد در صد سؤالهای آزمون سراسری فلان یا بهمان درس پاسخ خواهید داد؛ حتی گاهی اوقات میشنویم که مدرسی می گوید طراح سؤال های کنکور است یا یکی از آشنایانش یکی از طراحان است، و بدین وسیله اعتماد داوطلبان را جلب میکند. باور کنید که این افراد تنها باد می کارند و در مقابل چمدانهای پر از پول را درو میکنند. هیچ یک از داوطلبان موفق به یاری این مؤسسات یا مدرسان به جایی نرسیدهاند. آنها با کوشش و سعی خودشان موفق شده و اگر هم از کتاب یا کتابهای کمک آموزشی مؤسسهای بهره برده یا از مدرسی یاری گرفتهاند، این یاوران در طول زمان و بتدریج مؤثر واقع شدهاند و به هیچ وجه دوپینگ کردن و در یک برهه زمانی در تیرباران همایشهای رنگ به رنگ و مدرسانی با هزینههای نجومی قرار گرفتن، عامل موفقیت نخواهد بود. این مساله شامل همایشها نیز میشود. ما بارها گفتهایم که با همایش و جمعبندی مخالف نیستیم، اما این که شما در چه همایشی شرکت کنید، بسیار مهم است. آیا سطح همایش با دانش شما همخوانی دارد؟ آیا مدرس مربوط قصدش جمعبندی و یادآوری مجموعهای نکات مهم است یا میخواهد که با چند فرمول، شما را قانع کند که تمام تستهای کنکور را میتوان با راهکارهای وی جواب داد؟ (کافی است که به یک متخصص درس مورد نظر همان فرمولها را بدهید تا به شما نشان دهد که چقدر استثناء وجود دارد و تعداد قابل توجهی از تستها با همین فرمولها قابل حل نیستند، و تازه حفظ کردن دهها فرمول در روزهای آخر بدون اینکه مطلب را درک کنید و استفاده از آنها در سر جلسه آزمون، امکان پذیر نیست).
حتی در همایشهای خوب و مفید هم شما باید با آمادگی روحی کامل شرکت کنید تا از آنها بهره ببرید؛ زیرا گاه در یک همایش، داوطلبی سؤالی میکند یا مدرس نکتهای را میگوید که شما اصلاً از آن اطلاعی ندارید. این نباید باعث شود که روحیهتان را از دست بدهید و فکر کنید که خیلی عقب هستید؛ بلکه باید بپذیرید که قرار نیست به صد درصد سؤالهای یک درس پاسخ صحیح دهید و همه نکات یک درس را بلد باشید. شما در همایش شرکت کردهاید تا آنچه را که میدانید، در ذهنتان نهادینه شود و بتوانید به سؤالهای تستی آن مباحث پاسخ دهید؛ نه اینکه همه چیز و همه نکات را فرا بگیرید.
آزمون جامع بدهید
این روزها فرصتی را برای آزمونهای جامع سراسری اختصاص دهید؛ یعنی در شرایط مشابه آزمون سراسری و در همان مدت زمان، یک آزمون جامع بدهید و به بررسی نتایج این آزمون بپردازید. خوب است که یک نیم روز آزمون بدهید و در نیم روزهای بعدی، هر بار یک درس عمومی و یک درس اختصاصی را تحلیل کنید و به مطالعه آن دو درس بپردازید؛ برای مثال، یک داوطلب ریاضی میتواند در صبح 16 خرداد ماه آزمون ریاضی 91 را بدهد و در بعد از ظهر به تحلیل و بررسی دو درس ریاضی و عربی همان آزمون بپردازد و در نهایت دو ساعت و نیم برای مطالعه ریاضی (چند نکته مهم که در آزمون فراموش کرده بودید و از اهمیت خاصی نیز برخوردار است) و یک ساعت و نیم برای مطالعه عربی اختصاص دهد. صبح روز 17 خرداد را به تحلیل و مطالعه ادامه ریاضی و درس زبان خارجی و بعد از ظهر آن را به مطالعه شیمی و ادبیات اختصاص دهد و در نهایت صبح 18 خرداد فیزیک و معارف را تحلیل و مطالعه کند و بعد از ظهر 18 خرداد میتواند یک آزمون جامع دیگر بدهد؛ البته برای داوطلبان انسانی و هنر، فاصله دو آزمون بیشتر خواهد بود یا داوطلبان تجربی باید فقط یک نیم روز را به زیست شناسی اختصاص دهند.
به جنگ خستگی بروید
خسته شدید؟ کلافهاید؟ توانِ روزی 8 یا 9 ساعت درس خواندن را ندارید؟ حوصله مرور درسها را ندارید؟ احساس میکنید که خیلی از تستها و مباحث تکراری است؟ دوست دارید که هر چه زودتر این دوران بگذرد و به قول معروف این سد را پشت سر بگذارید؟
اینها همه طبیعی است. بسیاری از داوطلبان در این ماه آخر دچار چنین حسی میشوند؛ اما کسی موفق است که در این دوران، تسلیم خستگی، بیحوصلگی و ناامیدی نشود و پشتکار خود را از دست ندهد. کسی که در این دوران به فکر افزایش دقت و سرعت تست زنی خود باشد و به مرور فراگرفته ها بخصوص مباحث حفظی بپردازد. اگر شما در این یک سال با جدیت تمام درس خوانده باشید، اما این یک ماه را رها کنید، مطمین باشید که به نتیجهای مطابق میل خود نخواهید رسید؛ چون از یک سو، بسیاری از مطالب فرّار هستند، و از سوی دیگر، رمز پاسخگویی به سؤالهای تستی، استمرار در تست زدن است. این روزها باید هر روز تست بزنید تا به ظرافتهای سؤالهای تستی پی ببرید و در پاسخگویی به این سؤالها مهارت یابید.