اسفند ماه
منفی باف نباشید
باورتان میشود که به اسفند رسیدهایم؟ میبینید که روزها چطور مثل برق و باد گذشت و اکنون در ماه آخر سال 92 هستیم؟ راستی حال و روزتان چطور است؟ با درسها و کتابها چه میکنید؟ بگذارید یک چیز در گوشی به شما بگویم: این روزها خیلیها بیحوصله هستند و احساس میکنند که از برنامه مطالعاتیشان عقب ماندهاند. این روزها بسیاری از داوطلبان وقتی حساب و کتاب میکنند، می بینند که به خاطر کوتاهیها و کم کاریهای سالهای پیش یا تابستان و پاییز امسال، اکنون مباحثی را نخواندهاند و نمیدانند که چه زمانی را برای مطالعه آنها اختصاص دهند. میخواهم بگویم که این حس عقب ماندن از برنامه مطالعاتی عادی و فراگیر است. مهم این است که تسلیم این حس نشوید و به جای آه کشیدن و افسوس خوردن، دست به کار شوید و تا جایی که میتوانید، این کم کاری ها را جبران کنید. شاید شما نتوانید همه کم کاریهای خود را جبران کنید، اما میتوانید از حجم آنها بکاهید و موفقیت در همین است.
به عبارت دیگر، نباید ایدهآلگرا بود. تعداد محدودی رتبه تک رقمی، دو رقمی یا سه رقمی میآورند و از طرف دیگر در بسیاری از رشته محلهای مطرح و خوب میتوان با رتبههای چهار رقمی نیز پذیرفته شد. این مساله بخصوص برای گروه های آزمایشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی صدق میکند. برای کسب یک رتبه معقول و خوب هنوز دیر نشده است؛ فقط باید دل به کار دهید و قدر هر روزتان را بدانید.
گاه میبینیم داوطلبانی که در آزمونهای آزمایشی شرکت میکنند، هدفشان از شرکت در این آزمونها را فراموش میکنند و خود آزمون برایشان هدف میشود و در نتیجه وقتی آزمونی را خوب نمیگذرانند، افسرده و مضطرب شده و چند روزی از درس و کتاب فاصله میگیرند؛ چرا که فکر میکنند درس خواندنشان بیفایده است و هر چه تلاش کنند به جایی نخواهند رسید.
این اشتباهی بزرگ است. حواستان باشد که این آزمونها برای کسب تجربه و رفع نقاط ضعف است. اگر قرار باشد خود آزمون هدف شود، بهره شما از آنها فقط دلهره و نگرانی است و بهتر است که از شرکت در آنها خودداری کنید؛ اما اگر هر بار بعد از برگزاری آزمون به تحلیل وضعیت خود در آزمون مورد نظر بپردازید و سعی کنید با یادداشتکردن اشتباهات و نقاط ضعف خود، به مبارزه با آنها پرداخته و در رفعشان بکوشید، شرکت در آزمونها میتواند راهکاری مناسب برای هر چه آمادهتر شدن شما باشد.
منفی بافها را کنار بگذارید
بعضی از دانشآموزان عادت دارند وقتی درس نمیخوانند یا حس خوبی ندارند، برای آرامش خودشان به قول معروف به دنبال یک شریک جرم میگردند و نگاه منفی خود را به دوستانشان نیز منتقل میکنند و در این میان، اگر کسی از نکتهای مثبت یا مسالهای خوشحال کننده سخن بگوید، به تمسخر او میپردازند و او را به سطحینگری متهم میکنند.
واقعیت این است که چنین افرادی مثل ویروس سرماخوردگی خطرناک هستند و حس منفیشان بسیار مسری است؛ پس اگر نتوانستید با توصیههای دوستانه و در مرحله بعد، تذکر، آنها را به خودشان بیاورید و از این نگاه منفی دور کنید، از آنها فاصله بگیرید و اجازه ندهید که شما را نیز همراه خود در گرداب احساسات ناخوشایند و منفی غرق سازند.
تک بعدی نباشید
برنامه مطالعاتی یک هفتهاش را آورده بود تا من ببینم. متوجه میشوم که برای مباحث مختلف ریاضی در یک هفته 16 ساعت وقت گذاشته است، اما درس معارف اسلامی را فقط نیم ساعت مطالعه کرده است!
میپرسم: این چه برنامه مطالعاتی است؟ چرا این قدر ناموزون مطالعه کردهای؟
حق به جانب جواب میدهد: خوب، ریاضی درس اصلی ماست؛ باید برایش بیشتر وقت بگذارم.
میگویم: مشخص است؛ برای همین ما به داوطلبان توصیه میکنیم که در تنظیم زمان مطالعه به ضرایب دروس توجه داشته باشند، اما کاری که تو کردهای، توجه به ضرایب نیست، بلکه حذف یک درس و پرداختن به درس دیگر است.
متاسفانه تعداد قابل توجهی از داوطلبان همین شیوه را دنبال میکنند و با بهانههای مختلفی مثل اهمیت بیشتر، علاقه داشتن، شیرین بودن یا راحتتر بودن یک درس، ساعات زیادی را به مطالعه آن اختصاص میدهند و به دروس دیگر بیاعتنا هستند. این تک بعدی بودن به هیچ وجه جوابگو نیست؛ چون شما هر چقدر هم که به یک درس مسلّط باشید، احتمال اینکه به 100 درصد سؤالهای آن درس پاسخ صحیح بدهید، بسیار کم است، و تازه اگر هم توانایی چنین کاری را داشته باشید، هیچ داوطلبی با یک درس، رتبه خوبی کسب نمیکند. بهتر است که همه درسها را در حد متعادلی مطالعه کنید و هیچ درسی را به طور کامل کنار نگذارید. بارها گفتهایم و باز هم میگوییم که حتی اگر به دو سؤال یک درس پاسخ صحیح بدهید، از تعداد قابل توجهی از داوطلبانی که آن درس را منفی میزنند یا به هیچ یک از سؤالها پاسخ صحیح نمیدهند جلوتر خواهید بود. این تعداد در بعضی از درسها تا 70 درصد داوطلبان یک گروه آزمایشی را نیز شامل میشود. << پیک سنجش >>